onsdag 4 maj 2011

Lösningar?

    Den största boven borde vara kunskapsnivån. Varför skulle annars I-länderna fortsätta sin överutveckling medan U-länderna ständigt trampar på samma ställe?
   Vi förstår inte vad som händer när vi bara kastar bort allt skrot. Vi vet ingenting om konsekvenserna. Vi tänker bara på oss själva, vad vi vill ha. Vi behöver egentligen inte t.ex. en ny mobiltelefon, ändå köper vi den bara för att vi kan. Den gamla telefonen kastar vi bara bort utan en tanke på vad som händer med den senare.
    I-länderna, som är de som till störst del står för e-skrotet borde verkligen göra något åt detta. Det är I-länderna som är roten till problemet. Överkonsumtion, bekvämlighet, brist på kunskap och girighet är något som de borde se över. Vi kan inte hålla den här levnadsstandarden i väst när det finns en hel del andra länder som vi tycks ha glömt bort.  Varför är det så viktigt för västvärlden att alltid tjäna pengar på allt när det finns länder där man inte ens har tillgång till rent vatten? Har västvärlden blivit så bekväma av sig att de är rädda för att en jämlik värld skulle göra deras egen levnadsstandard annorlunda?
   Att införa ett nytt ämne i skolan som t.ex. skulle kunna heta Natur och Miljö är en bra start för barn. Det är lika bra att bli miljömedveten redan som barn. Att höja miljömedvetenheten även på arbetsplatser skulle vara bra. Förhoppningsvis så kommer alla länder i framtiden att stifta fungerande miljölagar. Om alla länder hade fungerande lagar så skulle aldrig e-skrotet, eller avfall överhuvudtaget kunna skickas illegalt och alla dåliga konsekvenser skulle minska. Om både rika och fattiga länder skulle jobba för en hållbar utveckling tillsammans skulle alla få det mycket bättre.

 Att informera om e-skrotet och andra avfall och dess konsekvenser via medierna skulle vara smart. Media idag har en stor påverkan på oss människor, varför inte utnyttja det?

   Visste ni att lite av de skattepengar som vi betalar in i Sverige går till miljöskydd? Det är ett bra och enkelt sätt att hjälpa miljön på. Dock så ger en skattefördelning på 100 kr endast 35 öre till miljöskydd. Det är det absolut lägsta beloppet man delar ut av våra skattepengar här i Sverige. Hur kan miljön vara minst viktigt?  Höj fördelningen på miljöskyddet, miljön är något som angår oss alla och alla bör ta ansvar för den!
   Det bästa vore om man kunde skapa mindre avfall från början. Sluta slösa helt enkelt. Det gäller inte bara privatpersoner utan även företag och andra arbetsplatser. Måste vi ha så mycket onödiga detaljer? Måste det finnas t.ex. förpackningar för allt?
   Varför inte satsa mer på återvinningen? Det finns faktiskt ingen bra, hållbar och fungerande återvinning idag. Den som hittar en lösning på hur vi ska återvinna både miljö och hälsobra kommer antagligen att bli miljonär. Att bränna skrotet eller lägga det på en soptipp löser inte våra avfallsproblem - vi skjuter bara fram dem. Vi måste börja tänka långsiktigt.
   Självklart så finns det organisationer världen över som ständigt jobbar med avfallsproblemen. Greenpeace har blivit en allt viktigare miljöorganisation idag. Även Zero Waste America, WWF, Miljöförbunden Jordens Vänner och Svenska naturskyddsföreningen jobbar för en bättre miljö.
   Nog finns de förändringar som du, jag och många andra vill se i framtiden, men då måste alla världens länder samarbeta.
   Alla borde jobba för: en grön miljö, ett hälsosammare liv, en minskad klyfta mellan fattiga och rika länder, en hållbar ekonomi och sist men inte minst en hållbar utveckling.
Källor: http://forasustainability.webblogg.se/fr_en_bttre_milj.html
             http://www.grondals.com/om/miljo/
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar