onsdag 20 april 2011

Eskrot

   För er som undrar så är e - skrot alla de elektroniska prylar som vi kastar bort. Det kan vara allt ifrån kylskåp, mobiltelefoner, tv-apparater och diskmaskiner till batterier.

   Avfallsmängden av sopor och annat skrot ökar för varje år, framför allt i i-länderna. Priset vi får betala är berget av sopor och skrot som bara växer och växer. E-skrotet (elektroniska prylar) kanske är det absolut allvarligaste och farligaste avfallet.
Från år 1950 till 2000 ökade koldioxidutsläppen med hela 390 %, det är helt ofattbart!

   Den tekniska utvecklingen kan ses som underbar. Tekniken förbättrade människors hälsa och livslängd världen över. Antalet människor på jorden ökade från 2 miljarder 1927 till 6 miljarder 1999. Enligt vissa beräkningar ökar folkmängden med ca 80 miljoner invånare varje år. När vi började utnyttja jordens alla resurser gjorde vi det på ett både miljö och hälsoskadligt sätt.

   Vi tar saker som kylskåp, tv-apparater, datorer och mobiler för givet. 
   Visste ni att det i Sverige finns fler mobiltelefoner per invånare än i de flesta andra länder? Vi byter mobiltelefoner oftare än vad vi behöver. Kadmiumet i ett enda batteri i en mobiltelefon kan förorena ca 600 000 liter vatten.
   Tillverkare uppmuntrar folk att köpa nya mobiltelefoner. Stora mängder av fungerande telefoner slängs därför bara bort. Det är klart att tillverkarna vill tjäna pengar genom att sälja till oss, men i det stora hela är det knappast värt det. Vi lever i en girig värld där pengar har en större innebörd än hälsan och miljön. Vill vi inte eller kan vi inte se konsekvenserna av vårt eget handlande?  

                                            Bilden är hämtad från: http://www.husro.se/hem.htm

Källor: Boken - Hållbar utveckling, avfall och återvinning 2003/2005 av Rob Bowden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar