måndag 2 maj 2011

Datorer och internet

Datorer och internet som ska hjälpa den trejde världen förvärrar endast deras situation

   I västvärlden överförbrukar vi datorer. Visste ni att enbart i Sverige 2007 såldes 382 200 datorer i butiker, dessa siffror ökar dessutom ständigt! Många byter dator vart tredje år – en överdrift. Livslängden på en dator i Sverige är nu på väg mot 2 år.
   Datorer och annan teknik som används i internetsammanhang tär hårt på våra naturresurser och det skapar stora avfallsproblem. Datorer och mobiltelefoner innehåller mikrochips. Enligt forskare på United Nations University går det åt 32 liter vatten, 1,6 kilo fossila bränslen, 72 gram kemikalietillsatser och 700 gram koldioxid för att tillverka två gram mikrochips.
   Det tåls också att tänka på att alla dessa internetprylar slukar el. Dessa prylar kastar vi sedan bort långt innan det egentligen behövs. Den här typen av skrot är den snabbaste typen av avfall. 2005 samlades 126 000 ton skrot in i Sverige. Väldigt mycket att detta skrot återvinns inte, även fast det är förbjudet så dumpas tusentals ton i Afrika, främst Nigeria. Billiga datorer tros hjälpa de afrikanska länderna in i IT-boomen, men sanning är den att 75 % av alla datorer som skickas olagligt till Afrika inte går att använda.
   I Lagos i Nigeria dumpas minst 200 000 datorer i månaden. Datorer, tangentbord, skärmar och möss som vi i väst har dumpat trängs på den afrikanska marknaden.
   Ghanas miljöminister vädjade vid en FN-konferens att man ska sluta dumpa datorer i Afrika!
Detta är långt ifrån humant. Varför gör vi så här?

Källor:

http://hd.se/utrikes/2008/08/21/datorer-miljoeproblem-foer-afrika/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=1313113

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar