onsdag 20 april 2011

Minamata sjukdomen

Som jag tidigare har nämnt så skapar e-skrot hälsoproblem. Jag tänker berätta lite om en av de första avfallskatastroferna som inträffade.
Katstrofen infräffade i Minamata, en japansk fiskeby1953. Byinvånarna fick plötslig huvudvärk, kramper och flera blev blinda utan synbar orsak. 13 år senare hade 43 personer dött och 66 personer hade fått permanenta skador av den mystiska sjukdomen. 1983 hade 300 dött och 6000 var sjuka eller handikappade. Flera barn var döda redan vid födseln. Det visade sig senare att denna fruktansvärda epidemi hade orsakats av metylkvicksilver som fanns i vattnet. Det kom från en kemisk fabrik i byn som förgiftade byinvånarna via fisken som de åt.


Minamata-sjukdomen


Metylkvicksilver som är en form av kvicksilver kommer såklart inte bara ifrån kemiska fabriker utan det finns även i bl.a. batterier och lampor.

"Kvicksilver är ett av våra mest allvarliga miljögifter. Vi människor får framför allt i oss ämnet när vi äter fisk och skaldjur, och det kan bland annat leda till svåra fosterskador. Livsmedelsverket rekommenderar därför kvinnor i fertil ålder att begränsa sitt intag av fisk från insjöar och från Östersjön, trots att fisk av flera andra skäl är bra att äta." - forskning.se, publicerat den 5 maj 2009. 


Det är helt ofattbart att vi lever med alla dessa gifter omkring oss. Alla farliga ämnen som finns i de saker som egentligen ska göra våra liv bättre förstör bara för oss. Det är antagligen bristen på kunskapen som är den allra största boven i e-skrotproblemet. I samband med Minamata-sjukdomen kanske man borde ha reagerat, det är trots allt ett tecken på att vi har allvarliga avfallsproblem. 


Källor: Naturvårdsverket
Miljölexikon, Raben Prisma, 1995
Hållbar Utveckling, avfall och återvinning av Rob Bowden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar