onsdag 20 april 2011

Minamata sjukdomen

Som jag tidigare har nämnt så skapar e-skrot hälsoproblem. Jag tänker berätta lite om en av de första avfallskatastroferna som inträffade.
Katstrofen infräffade i Minamata, en japansk fiskeby1953. Byinvånarna fick plötslig huvudvärk, kramper och flera blev blinda utan synbar orsak. 13 år senare hade 43 personer dött och 66 personer hade fått permanenta skador av den mystiska sjukdomen. 1983 hade 300 dött och 6000 var sjuka eller handikappade. Flera barn var döda redan vid födseln. Det visade sig senare att denna fruktansvärda epidemi hade orsakats av metylkvicksilver som fanns i vattnet. Det kom från en kemisk fabrik i byn som förgiftade byinvånarna via fisken som de åt.


Minamata-sjukdomen


Metylkvicksilver som är en form av kvicksilver kommer såklart inte bara ifrån kemiska fabriker utan det finns även i bl.a. batterier och lampor.

"Kvicksilver är ett av våra mest allvarliga miljögifter. Vi människor får framför allt i oss ämnet när vi äter fisk och skaldjur, och det kan bland annat leda till svåra fosterskador. Livsmedelsverket rekommenderar därför kvinnor i fertil ålder att begränsa sitt intag av fisk från insjöar och från Östersjön, trots att fisk av flera andra skäl är bra att äta." - forskning.se, publicerat den 5 maj 2009. 


Det är helt ofattbart att vi lever med alla dessa gifter omkring oss. Alla farliga ämnen som finns i de saker som egentligen ska göra våra liv bättre förstör bara för oss. Det är antagligen bristen på kunskapen som är den allra största boven i e-skrotproblemet. I samband med Minamata-sjukdomen kanske man borde ha reagerat, det är trots allt ett tecken på att vi har allvarliga avfallsproblem. 


Källor: Naturvårdsverket
Miljölexikon, Raben Prisma, 1995
Hållbar Utveckling, avfall och återvinning av Rob Bowden

Gammal elektronik och illegal återvinning

Värdefulla metaller går att utvinna ur gammal elektronik. Illegal återvinning är lönsamt för tredje världen om man bortser från miljön och hälsan.

E-skrotet köps in billigt och länsas på delar som kan säljas. Det som återstår lägger man på hög, bränner eller glömmer bort.

 Även fast delarna som saknar värde borde tas hand om så gör man inte det. Kylaggregat med freon och apparater med kvicksilver som står och läcker är bara ett fåtal exempel i en lång förbjuden lista.
De som återvinner illegalt håller sig gömda för myndigheterna, detta är såklart förbjudet av hälso och miljöskäl. När de håller på att bli upptäckta flyttar de bara sin verksamhet.

Det som ligger bakom denna farliga och illegala återvinning är såklart pengar. Företag  och rikare länder utnyttjar billig arbetskraft i länder där man har en dålig miljölagstiftning eller inte har resurser till att följa upp de lagar som redan finns. Länder som tillämpar denna illegala återvinning är Kina, Indien, Nigeria, Ghana, Pakistan, Sydafrika, Mexiko, Colombia, Brasilien och Chile – som man i nuläget vet.
Det E-skrot som skickas kategoriseras ofta som bistånd, vilket gör det svårt att hitta och hindra exporten.

Återvinningen av E-skrotet är mycket farligare än vad man tror. Exempel:
- Kvicksilverångor (uppstår när man ska utvinna värdefulla metaller med en speciell metod) är mycket giftiga och ger skador på nervsystemet och njurarna.
- Bromerande flamskyddsmedel (finns bl.a. I bildskärmar) kan vara hormonstörande och påverka förmågan av fortplantingen bland människor och djur.
- Rök från dåligt förbrända plaster kan innehålla dioxiner och furaner. Dioxiner kan leda till skador på foster och spädbarn och furaner kan orsaka cancer.
- Resterna från den illegala återvinningen går också ner i marken och kan förgifta både regn och grundvatten. Bly, arsenik och kvicksilver är de största bovarna (finns i bl.a. plattskärmar och lågenergilampor).

Tänk efter noga innan du kastar bort dina elektroniska prylar. Många kastar bort prylarna långt innan dess livslängd har gått ut. E - skrotet påverkar inte bara oss och nuet utan även våra barn och framtiden


Ett kinesiskt barn sitter vid en hög av e-skrot i Kina. 
Foto: Natalie Behring/Greenpeace

Källor: 
http://www.fof.se/tidning/2007/7/e-skrot-hotar-tredje-varldens-miljo
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article183166/Tredje-varlden-soptipp-for-datorer.html

Eskrot

   För er som undrar så är e - skrot alla de elektroniska prylar som vi kastar bort. Det kan vara allt ifrån kylskåp, mobiltelefoner, tv-apparater och diskmaskiner till batterier.

   Avfallsmängden av sopor och annat skrot ökar för varje år, framför allt i i-länderna. Priset vi får betala är berget av sopor och skrot som bara växer och växer. E-skrotet (elektroniska prylar) kanske är det absolut allvarligaste och farligaste avfallet.
Från år 1950 till 2000 ökade koldioxidutsläppen med hela 390 %, det är helt ofattbart!

   Den tekniska utvecklingen kan ses som underbar. Tekniken förbättrade människors hälsa och livslängd världen över. Antalet människor på jorden ökade från 2 miljarder 1927 till 6 miljarder 1999. Enligt vissa beräkningar ökar folkmängden med ca 80 miljoner invånare varje år. När vi började utnyttja jordens alla resurser gjorde vi det på ett både miljö och hälsoskadligt sätt.

   Vi tar saker som kylskåp, tv-apparater, datorer och mobiler för givet. 
   Visste ni att det i Sverige finns fler mobiltelefoner per invånare än i de flesta andra länder? Vi byter mobiltelefoner oftare än vad vi behöver. Kadmiumet i ett enda batteri i en mobiltelefon kan förorena ca 600 000 liter vatten.
   Tillverkare uppmuntrar folk att köpa nya mobiltelefoner. Stora mängder av fungerande telefoner slängs därför bara bort. Det är klart att tillverkarna vill tjäna pengar genom att sälja till oss, men i det stora hela är det knappast värt det. Vi lever i en girig värld där pengar har en större innebörd än hälsan och miljön. Vill vi inte eller kan vi inte se konsekvenserna av vårt eget handlande?  

                                            Bilden är hämtad från: http://www.husro.se/hem.htm

Källor: Boken - Hållbar utveckling, avfall och återvinning 2003/2005 av Rob Bowden

Eskrot

Hej och välkommen!

I den här bloggen ska jag skriva om hur västvärldens teknologiska utveckling drabbar den tredje världen och hur det även kommer att drabba oss själva i framtiden.

Vi går djupt in i E-skrotets värld som är ett ständigt växande problem.

Hur går dumpningen av E-skrotet till?
Vem dumpar skrotet och varför?
Vilka konsekvenser följer med detta problem? (ekonomi, miljö, hälsa och sociala sammanhang)
Finns det eventuellt en lösning på det här problemet?



Bilden är hämtad från: www.creon.se